De grootste verandering is: jezelf zijn!

, in

Veranderingen klein en groot zijn er altijd geweest en gaan ook niet weg, dus daar zijn wij mensen wel aan gewend. Wat er altijd is, is dus geen verandering en om ons heen veranderen zoveel dingen, waarom zouden wij daar dan last van hebben?

Bijvoorbeeld het invoeren van een 30 kilometer zone in de wijk waar wij wonen. Ineens wordt er van ons verwacht dat wij ons aan de 30 km limiet houden. Of iets anders, er komt opeens een teamlid bij die ik heb in te werken.

Unknown

Op dit soort veranderingen spelen wij als vanzelf in, even wennen maar dan rijden wij ook 30 kilometer per uur in de wijk of werken we de nieuwe collega in, en hop we gaan weer verder als tevoren. Blijkbaar hebben we hier helemaal niet zo’n last van. Waar wringt dan de schoen? Waar wij het meest last van hebben zijn die veranderingen die impact hebben op onze vrijheid en die ons opgelegd worden!

Het zijn de veranderingen die niet voortkomen uit een eigen keuze. Veranderingen die wij zelf initiëren zijn juist welkom omdat wij die zelf willen. Hier zit dan ook de oplossing om met grotere en opgelegde veranderingen om te kunnen gaan. Als ik mij afvraag of ik deze verandering ook wil en daar volmondig ja op zeg, is de verandering een feit. Zo simpel…, of toch niet?

Tellen

Bij opgelegde veranderingen lopen we tegen iets aan dat in onszelf zit. Het tast onze vrijheid aan. Afscheid nemen van wat er was is één, wennen aan verandering is twee, het er mee eens zijn is drie. Het accepteren en ons gedrag er op aanpassen is vier. Dit is het allerlastigste.Het omgaan met veranderingen is wel makkelijker te maken voor ons mensen, dat kan door ons bewust te zijn van wat er veranderd voor ons zelf. Pas als wij dat scherp in beeld hebben en er dus van bewust zijn, kunnen wij er op anticiperen en bewust kiezen voor de verandering. We accepteren de nieuwe situatie en gaan er in mee.

Doorzettingskracht en Lef

Bij een verandering kunnen wij ons afvragen, wil ik dit wel? Hoe voelt dit dan voor mij? Als deze vragen positief worden beantwoord, kan ik bedenken hoe ik in de verandering mee wil en het vervolgens gaan doen. Of… niet meegaan in de veranderingen. Het is een kwestie van kiezen: ga ik mijn vrijheid beperken, zo houden of vergroten. Veranderingen kunnen dus ook kansen zijn, door bewust de impact op onze vrijheid af te wegen kunnen we ook weloverwogen kiezen wat te doen. Daar is wel doorzettingskracht voor nodig, weten wat je wilt en…. LEF.

Vrij voelen!

Vaak zie ik tijdens coachingsessies dat mensen niet weten wat ze echt willen, en dat ze veel met anderen bezig zijn. Daardoor zijn ze bezig met wat ze niet willen. Het bewustzijn op wat mensen willen is veelal laag. In mijn coachingspraktijk zet ik er een methode tegenover die op een adequate wijze uitlegt hoe veranderprocessen werken.

Ik onderzoek dan samen met de coachee wat hij of zij wil bereiken in het leven, naar welk achterliggend doel hij of zij naar streeftVrijer voelen is een veelgehoorde opmerking. Als dit ook als doelstelling helder is gemaakt, kunnen we samen werken aan de weg er naar toe. BeleUnknown-1mmeringen uit de weg ruimen, keuzes maken en vooral laten begrijpen hoe de coachee in het leven staat! Ik neem de coachee’s wel eens mee op een klus in de tuin, om ze eerst maar eens te laten aarden, zichzelf weer eens te voelen zonder die lastige stemmen in hun hoofd vol van oordelen. Vanuit daar kunnen we dan samen bouwen aan de doelen die hij of zij wil bereiken. Dit zijn opvallend vaak doelen die realistisch en goed haalbaar zijn. Zodra mensen begrijpen dat zijzelf de eigen doelen wel eens in de weg kunnen zitten, ondergaan mensen de grootste verandering en kunnen ze aan de slag met wat ze echt willen.

Lang leve de verandering….lang leve onze vrijheid!

Meer informatie?

Neem contact op met Koos van Raalte.

Artikel delen: